Brioszka

Opublikowane przez Ala Szyntor w dniu

Brioszka to nie tylko rodzaj słodkiej drożdżówki, ale również znany ścieg na drutach. Dziś nie poznasz przepisu na francuską bułkę, ale na pocieszenie pokażę Ci, jak wykonać brioszkę w rzędach i okrążeniach.

Brioszka, zwana również ściegiem patentowym lub ściągaczem angielskim*, to bardzo elastyczny ścieg, przypominający swoim wyglądem ściągacz.

Istnieją różne techniki wykonania brioszki. Jedna z nich opiera się na naprzemiennym przerabianiu oczek i zdejmowaniu kolejnych bez przerabiania wraz z tworzeniem dodatkowych narzutów. Tę technikę poznasz w dzisiejszym artykule.

Brioszkę można wykonać też w inny sposób – poprzez przerabianie tzw. oczek wkłuwanych. Uzyskujemy wówczas ten sam efekt (fisherman’s rib).

Brioszkę można wykonać w jednym kolorze (brioszka jednokolorowa) lub w dwóch (brioszka dwukolorowa). My skupimy się wyłącznie na brioszce jednokolorowej, która jest podstawowym ściegiem w Candy Wool Sweater. Z tego wpisu dowiesz się jak przerabiać brioszkę w rzędach lub okrążeniach. Nie będziemy zajmować się dodawaniem ani odejmowaniem oczek, jak i brioszką dwukolorową, przyjdzie na to czas.

*w książkach znajdziesz różne nazwy związane z brioszką i wszystkie są poprawne

Candy Wool Sweater

Brioszka w rzędach


Obejrzyj tutorial i subskrybuj mój kanał na YT!

Nabierz parzystą liczbę oczek na drut.

1. rząd (tzw. rząd przygotowawczy):

1 o. brzeg., *1 o. prawe, zrób narzut (przekładając nić wiodącą od przodu do tyłu robótki, tzw. narzut na prawo) i równocześnie zdejmij oczko z lewego drutu na prawy jak do przerobienia na lewo*, powtarzaj od * do * aż do ostatniego oczka na drucie, 1 o. brzeg.

2. rząd i kolejne:

1 o. brzeg., *przerób razem na prawo narzut i oczko z poprzedniego rzędu, zrób narzut i zdejmij oczko z lewego drutu na prawy jak do przerobienia na lewo*, powtarzaj od * do * aż do ostatniego oczka na drucie, o. brzeg.

brioszka w rzędach

Możemy przerabiać również wszystkie oczka z narzutem na lewo, uzyskując ten sam efekt, co wyżej.

Brioszka w okrążeniach


Brioszka w okrążeniach nieco różni się wykonaniem od brioszki w rzędach. Mianowicie w co drugim okrążeniu zamiast na prawo przerabiamy oczko z narzutem na lewo. Tutorial wszystko wyjaśnia:

Nabierz parzystą liczbę oczek na drut i zamknij okrążenie. Nałóż marker na drut, który wyznaczy początek okrążenia.

1. okrążenie (tzw. okrążenie przygotowawcze):

*1 o.p., zrób narzut (przekładając nić wiodącą od przodu do tyłu robótki, tzw. narzut na prawo) i równocześnie zdejmij oczko z lewego drutu na prawy jak do przerobienia na lewo*, powtarzaj od * do * przez całe okrążenie.

2. okrążenie:

*zrób narzut i zdejmij oczko z lewego drutu na prawy jak do przerobienia na lewo, przerób razem na lewo narzut i oczko z poprzedniego okrążenia*, powtarzaj od * do * przez całe okrążenie.

3. okrążenie:

*przerób razem na prawo narzut i oczko z poprzedniego okrążenia, zrób narzut i zdejmij oczko z lewego drutu na prawy jak do przerobienia na lewo*, powtarzaj od * do * przez całe okrążenie.

Powtarzaj cały czas 2. i 3. okrążenie.

Moment zmiany jednego okrążenia na kolejne wymaga od nas nieco większej uwagi. Z pewnością pomocny będzie tu marker, który oddziela ostatnie oczko danego okrążenia od pierwszego oczka następnego okrążenia.

Brioszka – na co zwracać uwagę?


Nabieranie i zamykanie oczek

Brioszka jest bardzo elastycznym ściegiem i im luźniej ją będziesz robić, tym bardziej będzie się rozciągać. Pamiętaj też, by luźno nabierać oczka, jak i je zamykać.

Narzuty

Sposób wykonania narzutu zobaczysz na filmach powyżej. Tak naprawdę trudno nazywać go w taki sposób. W brioszce po prostu przekładamy nić wiodącą do przodu robótki i równocześnie zdejmujemy oczko bez przerabiania. W efekcie rzeczywiście powstanie narzut, który niczym szalik wokół szyi ściśle otacza zdjęte oczko.

Poprawianie błędów

Ratowanie sprutego oczka brioszki z początku wydaje się niemożliwe, jednak z czasem jesteś w stanie nadrobić straty bez prucia. Użyj szydełka lub cienkich drutów. Jeśli zaś mówimy od oczkach dodanych lub odjętych, wówczas potrzebna jest niezła pamięć i cierpliwość, by odtworzyć takie oczko.

Zużycie włóczki

Brioszka ponadto „wciąga” znacznie więcej włóczki niż w porównaniu ze ściegiem gładkim prawym lub francuskim. Musisz więc uwzględnić to podczas zakupów, gdy będziesz chciała zrobić tym ściegiem sweter.

Brioszka a fałszywy ścieg angielski

Przerabiając brioszkę uzyskujemy dwustronny ścieg, tzn. taki, który tak samo wygląda na prawej i lewej stronie robótki. Brioszki (zwanej też dwustronnym ściegiem angielskim) nie należy mylić z podobnym do niej tzw. fałszywym ściegiem angielskim (jednostronnym ściegiem angielskim).

Słownictwo

W brioszce mówimy przede wszystkim o „oczku prawym brioszki” (brk – brioche knit lub bark) i o „oczku lewym brioszki” (brp – brioche purl lub burp). Oczko prawe brioszki to oczko z narzutem, które przerabiamy razem na prawo. Analogicznie do tego ma się definicja „oczka lewego brioszki”.

W języku polskim nie mamy zbyt wielu skrótów, które pomogłyby nam w poruszaniu się we wzorach z brioszką. W języku angielskim jest to znacznie łatwiejsze. Słownik angielskich pojęć związanych z brioszką pojawi się niedługo z Rozszerzonym Słownikiem Dla Dziewiarek, a tymczasem możesz pobrać wersję podstawową słownika!

Słownik dla dziewiarek - brioszka

Próbka. Liczenie oczek i rzędów w brioszce.


Brioszka jest dość elastycznym ściegiem, dlatego mierzenie próbki jest trudniejsze. Im większą próbkę przygotujesz, tym dokładniej ocenisz liczbę oczek i rzędów np. w odcinku 10 cm. Warto również pomyśleć o namoczeniu próbki i ocenie, jak zachowuje się pod wpływem wody.

Żeby było jeszcze ciekawiej, w brioszce inaczej liczymy zarówno oczka, jak i rzędy.

Kiedy przerobisz kilka rzędów bądź okrążeń brioszki zauważysz, że ścieg tworzy tzw. kolumny (kolumny oczek prawych i kolumny oczek lewych, zdj. poniżej).

Liczenie oczek i rzędów brioszka
Liczenie oczek i rzędów brioszki

Chcąc policzyć oczka brioszki po zrobieniu próbki, najłatwiej będzie policzyć kolumny oczek prawych i lewych (1 oczko brioszki = 1 kolumna).

Kiedy zaś chcesz policzyć oczka brioszki w trakcie przerabiania robótki, policz tylko oczka na drucie, bez narzutów. Narzuty są traktowane jako spójna część oczka brioszki. Inaczej mówiąc: 1 oczko brioszki w rzędzie (w okrążeniu) = 1 oczko z narzutem lub 1 oczko bez narzutu.

Z kolei aby uzyskać jeden rząd brioszki należy w praktyce przerobić dwa rzędy robótki. Gdybyś miała policzyć rzędy na zdjęciu wyżej, prawdopodobnie policzyłabyś liczbę oczek prawych w jednej kolumnie brioszki, tj. 14. To oznacza, że w rzeczywistości musisz wykonać 28 rzędów (lub okrążeń) robótki. Podsumowując: 1 rząd brioszki = 1 oczko prawe w kolumnie = 2 przerobione rzędy robótki.

Dla odmiany w Candy Wool Sweater interesuje nas tylko bezwzględna liczba rzędów lub okrążeń.

Na początku brioszka wydaje się być trudna i niezrozumiała dla tego, kto nigdy nie miał z nią do czynienia. Pamiętaj, że ćwiczenie czyni mistrza, dlatego druty w dłoń i bierz się do pracy!

Ściskam, Ala.


Ala Szyntor

Cześć! Jestem zapaloną fanką dziergania. Pokażę Ci, że robienie na drutach nie jest wcale takie trudne... Wystarczy tylko chcieć!

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *